Onderwijs kookwedstrijden

Eén van onze grootste doelen als vakbeurs is de sector een podium geven en te helpen het imago te versterken. Het onderwijs is daarbij onmisbaar. 

Daarom zetten wij in samenwerking met scholen een programma neer voor studenten, bestaande uit verschillende wedstrijden:

chefs place

Welkom bij “Old school: we gaan weer koken”, een kookwedstrijd waar vaktechniek de boventoon voert. Gebruik van moderne apparatuur is niet toegestaan. Terug naar potten en pannen, oven en garde. De brug tussen de tijdloze vaktechnieken uit de klassieke Franse keuken en de hedendaagse culinaire creativiteit. De beurs komt tot leven met het sissen van pannen en de opwinding van getalenteerde culinaire teams die zich voorbereiden op de toekomst. Elk koppel, bestaande uit een leermeester en een veelbelovende leerling, neemt de uitdaging aan om weer te koken!

Wedstrijdinformatie:

De wedstrijd staat open voor koppels, bestaande uit een leermeester en een leerling, werkzaam in de horeca. Elk team zal worden uitgedaagd om hun creativiteit en vaardigheden te tonen door een modern 3-gangen meesterwerk met amuse te maken, gebaseerd op klassieke bereidingswijzen.

Na je aanmelding krijg je informatie over beschikbare grondstoffen en materialen. Materialen die niet op de lijst staan zul je zelf mee moeten nemen. De basis grondstoffen die je krijgt MOET je gebruiken, deze worden op de wedstrijddag uitgereikt. Uit de lijst met aanwezige grondstoffen kun je vast inspiratie opdoen en jezelf voorbereiden. Basiscomponenten die je niet binnen de aangegeven mise en place periode kunt maken mag je meenemen. Denk hierbij aan basis fonds/jus.

Voor de wedstrijden in de koude klasses bereid je jezelf voor in het leerbedrijf. Van je gerecht bouw je twee exemplaren op (1 voor de jury en 1 voor de expositie waar de beursbezoeker je gerecht kan bewonderen). Je neemt de bereidde componenten mee en dresseert het gerecht op de beursvloer voorafgaand aan de opening van de beurs. Je krijgt daar een uur de tijd voor. Aansluitend zal de jury je gerecht beoordelen. Het is niet toegestaan om tijdens het jureringsmoment je te begeven bij je gerecht en je bedrijf te promoten. Daarna staat het vrij om te uiten voor welk bedrijf je werkt. Het gebruik van seizoens- en regionale producten wordt gewaardeerd. Er staat een tafel voor je klaar waar het gerecht blijft staan ter bezichtiging van de beursbezoekers. Na de prijsuitreiking neem je de spullen weer mee en zorg je ervoor dat je tafel weer leeg en schoon is. Je kan kiezen uit drie categorieën.  

  1. Brood of banket

Je presenteert op creatieve wijze een brood of banket product. We zien graag een oplage van 10 stuks of een product dat geschikt is voor 10 personen (vb. taart). Je bent vrij om te kiezen. Halffabricaten worden niet geaccepteerd.

  1. Voorgerechten

Op bord of op iets creatiefs presenteer je een voorgerecht. Het zal een gerecht zijn dat ingezet kan worden tijdens een diner moment. Je bent vrij om te kiezen wat je hoofdcomponent (vlees, vis of groentes) zal zijn.

  1. Nagerechten

Op een bord of op iets creatiefs presenteer je een nagerecht. Het zal een gerecht zijn dat ingezet kan worden tijdens een diner moment. Je bent verplicht een groente component op te nemen in je nagerecht.

Beoordelingscriteria zijn: smaak, creativiteit, verkoopbaarheid, toegepaste vaktechnieken, originaliteit, hygiëne en presentatie.

Op deze wedstrijddag ga je je vaardigheden als kok laten zien. Aan de hand van een 3-gangen lunchmenu (voor- hoofd- en nagerecht) die je bereidt voor 4 gasten. Je gangen worden geserveerd aan 2 gasten, 1 naar de jury en 1 naar de showtafel. Deze showtafel mag je naar eigen inzicht aankleden. Denk bijvoorbeeld aan de uitstraling van je leerbedrijf.

Na je aanmelding krijg je informatie over beschikbare grondstoffen en materialen. Materialen die niet op de lijst staan zul je zelf mee moeten nemen. De basis grondstoffen die je krijgt MOET je gebruiken, deze worden op de wedstrijddag uitgereikt. Uit de lijst met aanwezige grondstoffen kun je vast inspiratie opdoen en jezelf voorbereiden. Basiscomponenten die je niet binnen de aangegeven mise en place periode kunt maken mag je meenemen. Denk hierbij aan basis fonds/jus.

Deelnemende scholen:

roc wageningen

Partner onderwijs kookwedstrijden:

Westerhuis Verhuur