Duurzaamheid in de horecasector
In de afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden in alle sectoren van de maatschappij, en de horeca vormt hierop geen uitzondering. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van inkoop, energiegebruik, afvalbeheer en sociale verantwoordelijkheid, kunnen horecabedrijven bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Duurzaamheid in de horeca omvat onder andere het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten, het minimaliseren van voedselverspilling, het energie-efficiënt maken van faciliteiten, en het ondersteunen van eerlijke handel en arbeidsomstandigheden.
Op deze pagina vind je allerlei tips en informatie over verschillende duurzaamheidsthema’s die relevant zijn voor de horecasector. Klik hieronder op de verschillende tabbladen voor meer informatie.
Als horecaondernemer is het laatste wat je wilt natuurlijk voedsel weggooien. Toch werd er in 2023 nog altijd 55,4 miljoen kilo voedsel verspild. Niet alleen is dit doodzonde, draagt het bij aan de CO2-uitstoot, maar kost het bovendien ook veel geld! Genoeg redenen om hier als horecazaak mee bezig te zijn en voedselverspilling te reduceren. Hieronder een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan:
- Meten is weten
Om te starten moet je eerst weten waar en hoeveel voedsel er verspild wordt in jouw horecazaak. Door te meten en te wegen krijg je inzicht in waar je de meeste impact kunt maken. Op basis hiervan kan je bijvoorbeeld acties opstellen op het gebied van inkoop of je menukaart aanpassen. - Stel een doel
Nu je inzicht hebt in jouw verspilling kan je één of meerdere doelen gaan stellen. Met hoeveel procent wil je de voedselverspilling verminderen, en nog belangrijker hoeveel kosten wil je besparen? Begin niet met een te groot doel, zorg dat het realistisch en haalbaar is. - Tijd voor actie
Een goed startpunt voor actie is de menukaart. Kijk kritisch naar bijvoorbeeld portiegroottes en welke gerechten wel of niet goed lopen. Betrek ook het gehele team bij de verschillende acties en communiceer het met je gasten. Wil je je team echt uitdagen? Meld je dan aan voor de Food Waste Challenge!
Meer tips over voedselverspilling? Dan kan je terecht bij de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. In deze beweging werken bedrijven uit de hele keten, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties samen. De ambitie is om de voedselverspilling in 2030 te halveren ten opzichte van 2015. Klik hieronder op de link om een PDF te openen met meer informatie.
Twee grote kostenposten voor een horecazaak; energie en water. Bovendien ook twee belangrijke onderdelen van een duurzaamheidsbeleid. Besparen op energie en water is goed voor de portemonnee én het klimaat. Hieronder een aantal tips:
Energie
- Kijk naar mogelijkheden voor groene energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen.
- Vervang alle verlichting door LED-lampen, en kies dan voor bijvoorbeeld het toilet voor een LED-lamp met een sensor. Op deze manier brandt het licht alleen wanneer er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt.
- Investeer in energie-efficiënte apparatuur en zorg voor regelmatig onderhoud van al je apparatuur.
- Onderzoek of jouw gemeente een gratis energiescan aanbiedt voor horecaondernemers. Dit is een goed startpunt om je energieverbruik inzichtelijk te maken.
Water
- Onderzoek de mogelijkheden voor het gebruik van regenwater voor niet-drinkbare toepassingen.
- Investeer in waterbesparende apparatuur, zoals bijvoorbeeld vaatwassers die efficiënt omgaan met waterverbruik.
- Installeer in de keuken en op de toiletten waterbesparende kranen.
- Kies voor een ‘waterbesparende’ menukaart. Een aantal voorbeelden: gegrilde gerechten, roerbakgerechten, gestoomde gerechten of antipasti/charcuterie.
Voor de horecasector zijn er twee belangrijke keurmerken op het gebied van duurzaamheid: Green Key en EKO-Keurmerk. Hieronder wat meer informatie over deze keurmerken.
Green Key
Green Key profileert zichzelf als hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Het doel is om duurzaamheid in de toeristische en recreatieve branche te bevorderen en de impact op het milieu te verminderen. Momenteel zijn er 774 bedrijven in Nederland met een Green Key certificiering waarvan 51 restaurants. Een certificering kan behaald worden op 3 niveaus: Brons, Zilver of Goud. Hoe meer duurzaamheidsmaatregelen een bedrijf doorvoert, hoe hoger het Green Key niveau. Om een Green Key te behalen moet je als bedrijf aan verschillende normen voldoen, en deze normen zijn verdeeld in 12 thema’s. Deze thema’s zijn:
- Management
- Communicatie
- Maatschappelijke betrokkenheid
- Water
- Reiniging
- Afval
- Energie
- Bouwen & groen
- Mobiliteit
- Eten & drinken
- Inkoop
- Textiel
Interesse in een Green Key keurmerk voor jouw bedrijf? Kijk dan eens op de website https://www.greenkey.nl/
EKO-Keurmerk
Het EKO-NL keurmerk staat voor biologisch geteelde producten uit Nederland met extra bovenwettelijke normen. Een restaurant met het EKO-keurmerk gebruikt biologische producten in de keuken. Net zoals bij Green Key zijn er 3 niveaus: Brons, Zilver en Goud. Welk keurmerk een horecazaak krijgt is afhankelijk van hoeveel procent biologische producten er worden ingekocht.
Brons = 20% tot 50% van de inkoop is biologisch
Zilver = 50% tot 80% van de inkoop is biologisch
Goud = 80% tot 100% van de inkoop is biologisch
Koop je voor 100% biologisch in dan krijg je een speciale vermelding: 100% Goud!
Sommige producten gaan per definitie niet samen met het EKO-Keurmerk, voorbeelden zijn plofkip, foie gras of vis die op de rode lijst van bedreigde vissoorten staat. Naast het gebruik van biologische producten wordt er voor het keurmerk ook gekeken naar onder andere afval, energie, schoonmaakmiddelen en sociaal beleid.
Koop jij al gedeeltelijk biologisch in voor jouw horecazaak? Kijk dan op de website voor meer informatie https://eko-keurmerk.nl/
Heb je wel eens nagedacht over waar de producten, die gebruikt worden in jouw horecazaak, vandaan komen? Ook hier valt een stap te maken op het gebied van duurzaamheid. Lokale producten, die automatisch óók seizoensgebonden zijn, zijn veel duurzamer dan producten die van ver komen. Lokale producten leggen minder kilometers af, wat zorgt voor minder transport en minder CO2-uitstoot. Maar wat zijn de mogelijkheden voor werken met lokale producten?
- Begin een eigen groentetuin, waar je groente, kruiden en fruit kan kweken die je vervolgens weer gebruikt in de keuken.
- Ga zelf op zoek naar lokale leveranciers. Veel lokale boeren staan open voor een samenwerking en leveren graag hun producten aan horecazaken.
- Toch liever gebruikmaken van een groothandel? Dan tippen wij Neder Groep, een groothandel met uitsluitend producten van Nederlandse bodem.
Het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten is in lijn met de ‘Van boer tot bord’ strategie van de Europese Unie. De zogenaamde Green Deal, waar ‘Van boer tot bord’ onderdeel van is, heeft als doel de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Heel mooi natuurlijk als jij daar met jouw horecazaak een steentje aan kan bijdragen!
De R-ladder
Duurzaamheid en circulariteit gaan hand in hand. Een van de bekendste en belangrijkste modellen voor een circulaire economie is de R-ladder. Je kent vast wel de R van Recycle. Maar ken je ook de anderen? Hieronder even een kort overzicht met voorbeelden, bekijk wat er mogelijk en haalbaar is voor jouw bedrijf.
1. Refuse
Je ziet af van een bepaald product of materiaal in te kopen.
Voorbeeld: het niet meer inkopen van single-use plastic.
2. Rethink
Gebruik producten intensiever door ze bijvoorbeeld te delen of multifunctioneel te maken.
Voorbeeld: als je horecazaak op bepaalde dagen dicht is, kan de ruimte wellicht gebruikt worden door een ander bedrijf.
3. Reduce
Gebruik minder van een bepaald product of materiaal.
Voorbeeld: implementeer portiecontrole, zodat er minder voedsel verspild wordt.
4. Reuse
Hergebruik producten, dit kan door jezelf of door iemand anders zijn.
Voorbeeld: kies voor een retro inrichting en tik de inboedel op de kop bij een kringloopwinkel.
5. Repair
Repaar een kapot product of kapot onderdeel.
Voorbeeld: het repareren van kapotte keukenapparatuur in plaats van nieuwe apparatuur kopen.
6. Refurbish
Een nog goed werkend product opknappen of moderniseren.
Voorbeeld: het opnieuw laten bekleden van de stoelen in jouw horecazaak.
7. Remanufacture
Onderdelen van een afgedankt product gebruiken voor een nieuw product met dezelfde functie.
Voorbeeld: zijn je tafelbladen versleten maar de poten nog goed? Bestel dan alleen nieuwe tafelbladen en monteer hier de ‘oude’ poten onder.
8. Repurpose
Gebruik een afgedankt product voor een product met een andere functie.
Voorbeeld: hier kan je zo creatief zijn als je maar wil, maak van een lege wijnfles een kaarsenhouder, lege bierflesjes worden een lamp, etc.
9. Recycle
Materialen van een product gebruiken om een nieuw product van dezelfde kwaliteit te maken.
Voorbeeld: het scheiden van afval dat kan worden gerecycled zoals glas en papier.
Neem contact op
Heb jij een horecabedrijf en ben je bezig met innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid? Of heb je een bedrijf met duurzame oplossingen voor de horecasector? Wij komen graag met je in contact! Klik op onderstaande button en neem vrijblijvend contact op.