Duurzaamheid in de horecasector

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden in alle sectoren van de maatschappij, en de horeca vormt hierop geen uitzondering. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van inkoop, energiegebruik, afvalbeheer en sociale verantwoordelijkheid, kunnen horecabedrijven bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Duurzaamheid in de horeca omvat onder andere het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten, het minimaliseren van voedselverspilling, het energie-efficiënt maken van faciliteiten, en het ondersteunen van eerlijke handel en arbeidsomstandigheden.

Op deze pagina vind je allerlei tips en informatie over verschillende duurzaamheidsthema’s die relevant zijn voor de horecasector. Klik hieronder op de verschillende tabbladen voor meer informatie.

green key
eko keurmerk

De R-ladder

Duurzaamheid en circulariteit gaan hand in hand. Een van de bekendste en belangrijkste modellen voor een circulaire economie is de R-ladder. Je kent vast wel de R van Recycle. Maar ken je ook de anderen? Hieronder even een kort overzicht met voorbeelden, bekijk wat er mogelijk en haalbaar is voor jouw bedrijf.

1. Refuse
Je ziet af van een bepaald product of materiaal in te kopen.
Voorbeeld: het niet meer inkopen van single-use plastic.

2. Rethink
Gebruik producten intensiever door ze bijvoorbeeld te delen of multifunctioneel te maken.
Voorbeeld: als je horecazaak op bepaalde dagen dicht is, kan de ruimte wellicht gebruikt worden door een ander bedrijf.

3. Reduce
Gebruik minder van een bepaald product of materiaal.
Voorbeeld: implementeer portiecontrole, zodat er minder voedsel verspild wordt.

4. Reuse
Hergebruik producten, dit kan door jezelf of door iemand anders zijn.
Voorbeeld: kies voor een retro inrichting en tik de inboedel op de kop bij een kringloopwinkel.

5. Repair
Repaar een kapot product of kapot onderdeel.
Voorbeeld: het repareren van kapotte keukenapparatuur in plaats van nieuwe apparatuur kopen.

6. Refurbish
Een nog goed werkend product opknappen of moderniseren.
Voorbeeld: het opnieuw laten bekleden van de stoelen in jouw horecazaak.

7. Remanufacture
Onderdelen van een afgedankt product gebruiken voor een nieuw product met dezelfde functie.
Voorbeeld: zijn je tafelbladen versleten maar de poten nog goed? Bestel dan alleen nieuwe tafelbladen en monteer hier de ‘oude’ poten onder.

8. Repurpose
Gebruik een afgedankt product voor een product met een andere functie. 
Voorbeeld: hier kan je zo creatief zijn als je maar wil, maak van een lege wijnfles een kaarsenhouder, lege bierflesjes worden een lamp, etc.

9. Recycle
Materialen van een product gebruiken om een nieuw product van dezelfde kwaliteit te maken.
Voorbeeld: het scheiden van afval dat kan worden gerecycled zoals glas en papier.

Neem contact op

Heb jij een horecabedrijf en ben je bezig met innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid? Of heb je een bedrijf met duurzame oplossingen voor de horecasector? Wij komen graag met je in contact! Klik op onderstaande button en neem vrijblijvend contact op.